Quantcast
Channel: Bucatarescu » BLOG Boerescu
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10560

CAROL al II-lea, Suveranul controversat si IUBIRILE lui interzise & 30 FOTO inedite

$
0
0

carol-a-ii-lea-500x500 b-01 b-02 b-03 b-04 b-05 b-06-carol_ii_and_zizi_lambrino b-07-elena b-08 b-09 b-10-lupeasca b-11-iorga b-12 b-13-lupeasca b-14-hitler b-15 b-16 b-17 b-18-elena b-19-lupeasca b-20 b-21-lupeasca b-22-carol-i-carol-ii b-23 b-24 b-25 b-26 b-27-carol-marioara-mignon b-28 carol-a-ii-lea-500x500 Moștenitorul multdorit, Suveranul așteptat și mereu amânat

O biografie incredibilă pentru cel mai atipic rege al României, Suveranul-Playboy care a oscilat permanent între autoritarismul din viața publică și supunerea aproape masochistă din budoar, unde stăpână era numai metresa sa controversată, Elena Lupescu, cea înconjurată de o incredibilă Camarilă, ahtiată după putere și bani.
Priapicul personaj, obsedat și de alte partenere erotice, pe care i le procura însuși temutul șef al Poliției, Gavrilă Marinescu, a renunțat de trei ori la tron sau la perspectiva acestuia, de două ori voluntar și a treia oară silit, ajungând să-și petreacă restul vieții într-un exil itinerant.
Dar oricâte greșeli va fi făcut, Carol al II-lea rămâne în istorie și cu calitățile sale, cele ale unui om sensibil la marea cultură (pe care a sponsorizat-o sistematic prin prestigioasa instituție a Fundațiilor Regale) și ale unui om vizionar, care a demarat sistematizarea centrului Bucureștiului.
Carol al II-lea (15 octombrie 1893– 4 aprilie 1953) a fost Regele României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Carol a fost primul născut al viitorului Rege Ferdinand I al României și al soției sale, Principesa Maria. După accederea la tron a părinților săi, a devenit Principele Moștenitor Carol al României. După drama unchiului tatălui său, Regele Carol I, care nu a putut avea moștenitori direcți, venirea sa pe lume a constituit multașteptatul licăr de speranță a monarhiei române. În egală măsură, și promisiunea implicită a împăcării părinților săi, Ferdinand și Maria, care în mod evident nu se potriveau și formau un cuplu extrem de șubred, ceea ce-l îngrijora nespus de Carol I. Dintru bun început, acesta, primul Suveran al României moderne, a considerat că toți copiii nepotului și moștenitorului său aparțin în primul rând nu părinților lor ci tinerei Monarhii, care trebuia consolidată cu orice preț. De altfel, pentru a sublinia ideea de continuitate a noii familii domnitoare, primul născut al lui Ferdinand și al Mariei a fost numit tot Carol, precum întemeietorul Dinastiei. Principele Carol a fost primul viitor Rege născut în România şi botezat în ritul ortodox.

Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuCarol al II-lea, Suveranul controversat și iubirile lui interzise” din colecția „Regală”, editată de Integral & powered by Libertatea, disponibilă în rețeaua InMedio și la standurile de difuzare a presei la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Zizi Lambrino, dezertarea din armată și prima iubire interzisă. Consecințele unei neinspirate căsătorii morganatice
Viața sentimentală a Principelui Carol fost mai mult decât tumultuoasă și a debutat sub semnul unei grave incompatibilități cu Statutul Casei Regale, care prevedea imposibilitatea unei căsătorii cu o româncă și obligativitatea unui mariaj cu o descendentă a uneia dintre casele regale europene. Practic, se repeta istoria tatălui său, Ferdinand, cu Elena Văcărescu! Ioana Maria Valentina Lambrino, cunoscută ca Zizi Lambrino (3 octombrie 1898, Roman – 27 martie 1953, Neuilly) a fost prima soție „morganatică” a Principelui Carol.
Descendentă a unei vechi familii aristocratice, Zizi era fiica generalului român Constantin Lambrino și a Euphrosinei Alcaz. În timpul primului război mondial, Carol al II-lea, în uniformă de ofițer rus, a părăsit la 27 august/9 septembrie 1918 unitatea militară (aflată la Târgu Neamț), al cărei comandant era, și, patru zile mai târziu, a plecat la Odessa împreună cu Zizi Lambrino.
Acest act a însemnat încălcarea Statutului Casei Regale, care prevedea căsătoria membrilor Casei Regale a României numai cu persoane din alte case regale. Regele Ferdinand a ezitat să aplice o pedeapsă fermă. A dispus însă la 9/22 septembrie ținerea lui Carol timp de 75 de zile în stare de arest la Mânăstirea Horaița (județul Neamț).
Printr-o sentință controversată din 8 ianuarie 1919, tribunalul Ilfov a anulat căsătoria. Relația lor a continuat însă, iar la 8 august anul următor li s-a născut fiul Mircea Grigore Lambrino (nelegitim, fiind născut după anularea căsătoriei și nerecunoscut de Carol). Legat de această situație, care, în timp, a produs multe controverse, manipulări politice și sentințe juridice discutabile, formula oficială folosită de Casa Regală este una fără echivoc, respectiv cea conform căreia Principele Moștenitor Carol „contractează împotriva voinţei Suveranului o căsătorie care este anulată în anul 1919 şi care nu produce efecte dinastice”.

Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuCarol al II-lea, Suveranul controversat și iubirile lui interzise” din colecția „Regală”, editată de Integral & powered by Libertatea, disponibilă în rețeaua InMedio și la standurile de difuzare a presei la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.


O speranță risipită – căsătoria cu Principesa Elena a Greciei

Carol a fost un adevărat copil-problemă pentru cuplul regal Ferdinand-Maria. Însă abilitatea diplomatică a mamei sale părea să fi găsit iute o rezolvare pentru problemele sentimentale ale mereu imprevizibilului Principe (încă) Moștenitor. Ulterior despărțirii de Zizi Lambrino (după ce căsătoria lor fusese anulată de Curtea de Casație, iar dinspre Palatul Cotroceni nu fusese precupețit niciun efort pentru îndepărtarea „intrusei”), întors în Europa, la Lucerna, după julesverniana sa călătorie în jurul lumii, năbădăiosul Carol o întîlneşte – deloc întâmplător, după câte s-a vonit în epocă dar și după aceea !- pe Prinţesa Elena a Greciei. Se pare că, dincolo de toate calculele strategice ale Reginei Maria, cea atât de preocupată de consolidarea dinastiei, chiar este dragoste la prima vedere, tinerii se plac nebunește, spre bucuria ambelor familii regale balcanice. Prin urmare, căsătoria are loc rapid la Atena pe 10 martie 1921, la o săptămână după căsătoria Elisabetei, alt copil al Reginei Maria, cu viitorul Rege George al Greciei, fratele Elenei. (Din nefericire, peste ani, ambele mariaje dinastice vor avea finaluri triste, soldându-se cu divorțuri urâte, spre disperarea celei care le urzise, denumită cu atâta îndreptățire „Soacra Balcanilor”, la palmaresul ei de ursitoare adăugându-se și căsătoria contractată, în anul 1922, de o altă soră a Principelui Moștenitor, Principesa Maria – „Mignon” cu Regele Alexandru I Karadjordjevic al Iugoslaviei.)
În mai 1921, perechea Carol-Elena se întoarce în România pe mare. Primirea la Bucureşti este entuziastă. Mulţimea a uitat de criza dinastică, iar Carol pare hotărât să recâştige simpatia poporului. Elena are 25 de ani, Carol 28. Cei doi aleg să locuiască la Sinaia, în vila Foişor, în apropierea Peleşului. Preferă să stea departe de larma capitalei. Regina Maria îi vizita uneori dându-le sfaturi. Mai ales Elenei, care era însărcinată. Carol îşi petrecea timpul ca şi în trecut printre militari, la Regimentul de vânători de munte din Sinaia. Uneori cei doi ies să se plimbe împreună cu automobilul Prinţului Carol, care e un șofer pasionat.
Spre marea bucurie a familiei regale, Principesa Elena a născut pe 25 octombrie 1921, la Castelul Peleș din Sinaia, un băiat, căruia i s-a dat numele Mihai, viitorul Rege – în două rânduri – al României, Mihai I. Copilul s-a născut prematur, la șapte luni și jumătate de la căsătoria părinților săi, însă, spre bucuria generală, a fost un copil perfect sănătos, cu greutatea de 4 kg, fapt destul de rar întâlnit pentru o astfel de sarcină (ceea ce sugerează că, de fapt, el ar fi fost conceput în timpul logodnei părinților săi, ipoteza lansată de Pamfil Șeicaru cum că Prințesa Elena ar fi avut în prealabil o aventură cu un anume colonel Manos, comandantul Regimentului de Gardă al Regelui Constantin I al Greciei, dovedindu-se a fi una cu totul neverosimilă).

Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuCarol al II-lea, Suveranul controversat și iubirile lui interzise” din colecția „Regală”, editată de Integral & powered by Libertatea, disponibilă în rețeaua InMedio și la standurile de difuzare a presei la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Citeste si:


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10560

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48