Nu ştiu cum e în Europa, însă în America lumea e obsedată de diete. Se ştie deje că Zeta Jones îşi păstrează silueta din tinereţe urmînd dieta Atkins, că Jennifer Lopez nu mănâncă decât mâncare cu puţini carbohidraţi sau că Lagarfeld urmează o dieta hipocalorică. Fiecare dintre noi are preferinţe culinare, rezistă sau nu la foame. Actorii nu sunt nici ei excepţii. Sa examinăm pe rând opţiunile.
Diete bune
Dietele, asemeni cometelor, apar şi sunt foarte populare o perioadă de timp, apoi cad în negura uitării, de unde mai sunt scoase numai când cineva le aminteşte în articole precum cel de faţă. Nimeni nu ştie ce soartă va avea cea mai populară dietă, acest ‘ 911’ al dietelor, după cum e supanumită în America – dat fiind că 911 e numărul de telefon de la urgenţe. Vorbim desigur despre « dieta celor 5 factori » inventată de Harley Pasternak. Autorul este un canadian care absolvit cursurile universităţii din Toronto, obţinînd un master în exerciţii fiziologice şi ştiinte nutriţionale şi care, după absolvire, a pus bazele acestei diete care a făcut furori în Hollywood. Principiul lui e foarte simplu: se mănâncă 5 mese pe zi, bazate pe 5 ingrediente nutritive şi care se prepară în 5 minute. Datorită meseleor dese (în special sandviciuri şi salate) cei dornici să slăbească nu se flamînzesc, ca în alte diete (în special cele hipocalorice). Pentru ca efectele să fie totale, autorul recomandă şi 25 de minute de exerciţii zilnice. Ce o face probabil atractivă este faptul că în această dietă trişarea e permisa o singură zi pe sapatamină. Dintre celebritaţile care o urmează cu regularitate menţionam pe Eva Mendez, Alicia Keys, Kayne West, Jessica Simpson şi John Mayer.
Cea mai populară dietă americană este “dieta celei mai bune vieţi » (Best Life Diet) a lui Bob Greene, descrisă în cartea cu acelaşi nume şi popularizată intens de Oprah. Bob Greene este antrenorul personal a lui Oprah, iar principiile lui sunt foarte sănătoase. Acesta recomandă mesele la ore regulate, şi numai mâncăruri ce conţin în special cereale, fructe şi legume, fără ca numărul total de calorii pe zi să depăşească 2000. El recomandă de asemenea evitarea grăsimilor saturate, a pâinii albe, a făinoaselor şi produselor lactate cu grăsimi multe (frişcă şi smântână). Această dietă este foarte populară pentru că a fost promovată de cunoscuta vedetă de televiziune. Din pacate, rezultatele nu sunt imediate şi aceasta se vede dacă urmarim « The Oprah’s Show ».
O dietă total opusă celei de mai sus este « dieta franţuzească » a lui Michel Montignac. Montignac este un gurmand care s-a hotărât să slăbească şi, pentru că îi plăcea să mănânce, a extrapolat obiceiurile culinare ale francezilor, în dieta care îi poartă numele. La baza acestei diete se află indicele glicemic, astfel încit sunt permise mâncăruri în cantităţi suficiente, dacă au indicele glicemic mic. Este o dietă disociată, aceasta însemnînd că anumite combinaţii de alimente, consumate împreună au efecte devastatoare asupra organismului. Având în vedere că ciocolata amăruie, brânzeturile, frişca, şunca prăjită, vinul roşu şi şampania sunt permise zilnic, fac ca această dietă să fie foarte populară în Europa, printre sportivi, actori şi membrii ai diverselor case regale. Kyle Minogue este una dintre celebritaţile care îşi menţin silueta urmînd sfaturile lui Michel Montignac. Cărţile acestuia, sunt pline cu reţete şi informaţii despre ce se poate mânca în restaurante sau în vizite. Între noi fie vorba, aceasta este dieta mea preferată pentru că nu simt că ţin vreo cură de slabire, atât de generoase sunt opţiunile culinare în acest caz (practic, întreaga gastronomie franţuzească).
Diete ciudate
O altă dietă americană este cea volumetrică, concepută de profesoara Barbara Rolls. Ideea ei este simplă : americanilor le place să mănânce mult, de aceea ea sugerează doritorilor să se ospăteze cu cât mai multe salate, supe şi fructe pe săturate pentru că au calorii puţine şi atenuează senzaţia de foame datorită conţinutului mare de apă. În cartea ei « Planul volumetric » autoarea oferă multe reţete şi sfaturi care încurajează această dietă hipocalorică. Dulciurile, grăsimile şi alcoolul sunt permise însă foarte rar.
O alta dietă extrem de populară în America este “South Beach” a doctorului Arthur Agatson. Acesta porneşte de la ideea că o dietă bogată în carbohidraţi duce la boli de inimă propunînd în loc un plan în trei etape, în care doritorii trebuie să mănânce numai anumiţi carbohidraţi şi grăsimi. În prima fază sunt permise trei mese pe zi şi mici gustări între mese, însă în nici un caz mâncăruri cu conţinut mare de carbohidraţi (pâine, orez alb, paste etc). În faza a doua pâinea neagr şi anumite categorii de paste sunt permise. Faza a treia e cea de menţinere. Această dietă a fost aspru criticata (ca şi Atkins, de altfel) pentru că încurajează consumul de mâncăruri cu mult colesterol şi grăsimi saturate, însă rezultatele ei o fac să fie poate, la fel de populara ca Atkins.
Dieta “zonală” este o dieta mai nouă, fiind creată de Barry Sears. Principiul ei este echilibrul. Orice masă trebuie să conţină 30% proteine, 30% grasimi şi 40% carbohidraţi. Printre vedetele care o urmează cu pasiune se numără Brad Pitt, Jenifer Anniston, Madonna, Sarah Jessica Parker si Demi Moore. Avantajul acestei diete este că cel care o urmează se va simţi plin de energie şi că este absolut sănătoasă. Dezavantajul ? Pe termen lung este dificil de urmat pentru că reţetele obişnuite din carţile de bucate nu urmează aceste proporţii, însă în cartea sa, Sears oferă reţete şi sfaturi pentru a motiva cititorii.
Despre dietele nocive ce să mai vorbim ? Sunt acele diete care pe termen lung pot avea consecinţe nefaste asupra organismului, cele care nu sunt gustoase şi sunt greu de ţinut sau care ne provoacă repulsie numai la citirea numelui. Dintre acestea amintim: dieta cu supă de varză, cu mâncare pentru bebeluşi, cu struguri, suc, sirop de arţar, dieta Scarsdale (foarte populara in anii 70: o zi fructe, o zi legume, o zi carne etc).
Text de ADRIANA PARISSI, corespondent special SUA